woensdag 4 mei 2011

Artikel over Keith Snell


In het meinummer van het Vlaamse tijdschrift Streven (78e jaargang alweer!) staat een artikel van onze medewerker Jack van der Weide over de invloed van Keith Snell op het werk van Joyce & Co. Aanvankelijk was het artikel aangeboden aan De Parelduiker, maar dat blad weigerde het te elfder ure omdat het, na het verschijnen van Meijsings eigen herinneringen in Tirade, “mosterd na de maaltijd” zou zijn. Onzin natuurlijk, want de invalshoeken van de twee artikelen zijn radicaal verschillend.
Jack probeert, gebruik makend van de beschikbare documentatie, de invloed van Keith op het creatieve proces van Joyce & Co. te achterhalen. Hij citeert uit interviews en literair werk en interpreteert het een en ander. Ook worden we verrast met wat weetjes uit Keiths jeugd en familieomstandigheden. De naam Kanger wordt verklaard.
Of het artikel in zijn precieze opzet geslaagd is, betwijfel ik evenwel. In hoeverre de trilogie nu wel of niet mede door Keith is vormgegeven blijft verborgen in speculatie en interpretatie. Wel komt er eens te meer een ongrijpbare, compromisloze en getormenteerde man uit het stuk tevoorschijn, die mijns inziens schreeuwt om een volledige biografie. Maar er is waarschijnlijk maar één persoon op de wereld die er een zou kunnen schrijven...

Robert Eksteen

3 opmerkingen:

 1. Cees van den Bosch8 mei 2011 om 15:25

  Matig artikel, onmogelijk tijdschrift.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar dat tijdschrift voor wil staan weet ik ook niet, maar het artikel van Jack van der Weide staat wel degelijk ergens voor: voor het hardnekkige, sympathieke geloof in de mythe Joyce & Co. Nu Snel dood is kunnen we niet anders dan af gaan op Meijsings woord, en dat is duidelijk genoeg. Mogen zijn herinneringen misschien gekleurd zijn, de cijfers spreken boekdelen: de vijf procent die Snel volgens Meijsing heeft bijgedragen aan de trilogie worden netjes en aantoonbaar geschraagd door de vijf procent die hij in de royalties deelde. Op schrift gesteld, met instemming van Snel. Overigens vind ik van der Weides artikel zorgvuldig, belangwekkend en concies verwoord. Dat hij het beoogde doel niet heeft kunnen bereiken ligt aan de feitelijke onhaalbaarheid van dat doel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De precieze rol die Keith binnen Joyce & Co. heeft gespeeld, mag dan voor velen nog steeds niet helemaal helder zijn, Meijsing zelf vat deze in in het gave Kerstverhaal "Noord, Zuid-Limburgse amateurmodellen" op lapidaire wijze als volgt samen: "hij hield mij gaande" (p. 20). Mooi artikel, overigens.

  BeantwoordenVerwijderen