zondag 16 januari 2011

Voorjaar 1971

De bovenste foto hiernaast is de meeste Joyce & Co-volgers welbekend: Werkbrieven 1968-1981, eerste fotokatern, tweede pagina, onderste foto. Bijschrift: “v.l.n.r.: Frans Verpoorten jr., Mick Broekhof, Geerten-Maria Meijsing, Keith Kanger Snell, Jeroen Fonville, Haarlem, voorjaar 1971.” Tijdens mijn naspeuringen voor een artikel over Keith Snell kwamen uit dezelfde serie nog twee foto’s boven water. De kwaliteit is niet ideaal, de afdrukken dan wel mijn scans zijn aan de bovenkant iets te ver afgesneden, maar er blijft voldoende interessante informatie over. Zo lijkt Jeroen Fonville de enige niet-roker in het gezelschap, heeft Geerten Meijsing in de gepubliceerde foto zijn centrale positie iets genuanceerd en is kennelijk besloten om beer Sebastiaan, wel tijdens de sessie aanwezig, niet aan de publiciteit bloot te stellen. Op de onderste foto vallen mij daarnaast op het ontbreken van Meijsings pullover en de gelijkenis van Frans Verpoorten met Ron Wood – dan nog geen Stone. Vragen zijn er natuurlijk voldoende. In welke ruimte is de foto genomen? Wie of wat stelt de afbeelding op de binnenkant van de rugleuning van Meijsings stoel voor? Waar is firmant nummer zes, Henk Zeevat? En: wat heeft de doorslag gegeven om juist de eerste foto uit te kiezen om af te drukken in Werkbrieven?Jack van der Weide

1 opmerking:

  1. Gezien de kleding zijn deze foto's gemaakt gedurende dezelfde sessie waar ook de befaamde balkonfoto gemaakt is. Dat balkon bevindt zich in het voormalige bejaardenhuis op de hoek Kenaupark/Parklaan.
    En waarom de eerste foto gekozen? Ik zou zeggen omdat het verreweg de beste is, ook qua compositie. Op de tweede foto houdt Mike zijn hand voor zijn gezicht, op de derde is Frans zijn gezicht niet goed zichtbaar.

    BeantwoordenVerwijderen