woensdag 5 januari 2011

INGEZONDEN MEDEDELING

Van de Heemsteedse kunstenaar en galeriehouder Willem Snitker ontvingen we onderstaande mail. Belangstellenden kunnen zich hier melden.

'Ode aan Heemstede'
Een recente Bibliofiele Bleeker Editie
Facsimile van handschrift van Geerten Meijsing
naast linosnede van Willem Snitker
oplage 100 exemplaren
nog ca 7 beschikbaar

6 opmerkingen:

 1. Een gedicht van G.M. is iets zeldzaams. Afgezien van de haiku in de Erwin-trilogie ken ik er maar twee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Net zo zeldzaam als een goede roman van Joost Zwagerman of een slecht gedicht van T.S. Eliot? Of als, op het afgeleide, paraliteraire niveau, een zinnige literaire kritiek van Pieter Steinz of een onzinnige column van Boudewijn van Houten?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mij zijn een drietal gedichten bekend. Een van de andere twee staat in de Zendbrief voor de lezers van Michael van Mander. Het opent aldus:

  Ik heb te Brugge mij gespiegeld
  In 't minne water van de Styx;

  Voorts is er "Het Omgekeerde Argument" in De rozen welken snel, een door de onvolprezen Jan Pieter Guépin samengestelde bundel liefdespoëzie voor knapen en meisjes. De beginregel luidt:

  Ik ben al oud. Straks kán ik het niet meer.

  Hopelijk schrijft G.M. nog eens een elegische "Ode aan Haarlem".

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vergeet niet de 'stele' waar 'Dood meisje' mee besluit, een acrostichon met, gevormd door de begincapitalen van de verzen, de opdracht: 'Caro mio amante, vale'. Nooit begrepen waarom de aangesprokene mannelijk is. Of is het de stem van Lilly, van gene zijde, die Hovenier een afscheid toefluistert?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geerten Meijsing3 februari 2011 om 12:45

  Jan-Paul, jij als classicus weet heel goed dat de grafgedichten uit de oudheid (een heel genre, met ook fictieve dus niet echt op een steen gebeitelde woorden; kijk nog maar eens in de Griekse anthologie) meestal, zo niet altijd, de bezoeker of voorbijganger aanspreken. Jouw veronderstelling is dus volkomen juist, en gebaseerd op klassieke voorbeelden. Is het je ook opgevallen dat die 'stele' bestaat uit de eerste regels van de hoofdstukken van dat boek?

  BeantwoordenVerwijderen