zaterdag 4 juni 2011

Kuifje (5)

Poging tot volledigheid: dacht ik dat ik alle Kuifje-verwijzingen uit Literair 2011 – een reis door mijn boekenkast had beschreven, blijkt dat toch niet het geval te zijn. Op maandag 23 mei vinden we een citaat uit de Yage Letters (1963) van William S. Burroughs, met daarin een verwijzing naar pisco: ‘(Pisco is de plaatselijke sterke drank. Blijkt vergif)’. Bij het woord ‘Pisco’ plaatst Meijsing een voetnoot: ‘Vergelijk ook De zonnetempel van Hergé, waar kapitein Haddock zegt, terwijl Kuifje ernstig bezorgd is om het lot van professor Zonnebloem: ‘Ha, deze pisco, deze pisco – het is de mooiste dag van mijn leven!’ Dit nadat de onbetrouwbare havenmeester van Lima bij hun nutteloze bezoek had gezegd: ‘Wees zo goed een glas van deze pisco met mij te drinken.’’


De Zonnetempel is geen Kuifje-album waarnaar in het werk van Meijsing (bij mijn weten) vaker wordt verwezen. Laten we deze passage dus koesteren.

Jack van der Weide

2 opmerkingen:

  1. Jack van der Weide5 juni 2011 om 19:24

    Aanvulling: het gaat om de politieoverste van Callao, niet om de havenmeester van Lima.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De nieuwe Spielberg Kuifje-verfilming al gezien? Ik vond hem absoluut fenomenaal. Maar goed, ik ' heb niets' met Kuifje, dus das misschien anders.

    sander wwww.rond1900.nl

    BeantwoordenVerwijderen