zondag 3 juni 2012

BELEIDSPLAN

In de Volkskrant (Opinie & Debat) van zaterdag 2 juni staat een opiniërend stuk dat Geerten Meijsing schreef naar aanleiding van het 'Beleidsplan 2013-2016' van het Nederlands Letterenfonds. Meijsing betrekt hierin de stelling dat het Nederlands Letterenfonds, in 1965 opgericht om schrijvers enige bestaanszekerheid te bieden, niet langer opkomt voor kwalitatief hoogstaande literatuur. Met andere woorden, voor literatuur die niet zonder meer beantwoordt aan de wetten van de markt: het literaire boek is geen product, het elektronische boek een oxymoron. Verder verbaast Meijsing zich in dit lange en krachtige stuk over het feit dat het Fonds zelf de bezuinigingen op zijn budget zonder morren heeft geaccepteerd en vraagt hij zich af waarom (oudere) collega-schrijvers zich tot nu toe in het geheel niet in de discussie hebben gemengd. Dat deze alsnog losbarste!


Taco de Kort

4 opmerkingen:

 1. Overigens in dezelfde Volkskrant een bespreking van Doeschka's postume bundel 'Het kauwgomkind' waarin Geerten uitgebreid ter sprake komt en een fragment uit zijn recente Tirade-verhaal 'Eerste rit' wordt aangehaald.

  JPvS

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jack van der Weide4 juni 2012 om 20:21

  Zie ook, voor een reactie annex samenvatting, http://www.decontrabas.com/de_contrabas/2012/06/hartverscheurend-artikel-geerten-meijsing.html.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het artikel van Meijsing is te lezen op de website van stichting Vrienden van de Vorm, ga naar www.vriendenvandevorm.eu en kijk bij externe links / Interviews en algemene artikelen in kranten en tijdschriften.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jack van der Weide5 juni 2012 om 19:29

  http://www.decontrabas.com/de_contrabas/2012/06/hartverscheurend-artikel-geerten-meijsing-2.html

  BeantwoordenVerwijderen