dinsdag 29 mei 2012

Een CX keren


De laatste bijdragen op dit blog, over het recente autonummer van Tirade en de documentaire uit september 1992 over het verschijnen van De Grachtengordel, brachten me op het idee om een filmpje aan te bieden. Het betreft een opname die ik afgelopen februari heb gemaakt op Sicilië, toen ik daar met de andere bestuursleden van stichting Vrienden van de Vorm, Thomas van Grafhorst en Taco de Kort, en filmmaker Renger van den Heuvel op bezoek was bij Geerten Meijsing. Bij die gelegenheid hebben wij een excursie gemaakt naar de Riserva naturale orientata Oasi Faunistica di Vendicari, een beschermd natuurgebied tussen Noto en Marzamemi, waar we hebben gewandeld en, sommigen van ons, in zee gezwommen. Bovenal hebben we daar, in de voormalige tonnara (tonijnverwerkingsfabriek), een bijzonder prettige lunch gebruikt, bereid door de schrijver zelf. Het filmpje is gemaakt toen we, na afloop van het bezoek aan de Riserva naturale, weer op pad gingen en Geerten zijn Citroën CX op soepele wijze draaide, onder het bewonderend oog van bovengenoemde reisgenoten.


Die CX zorgde eerder op de dag al voor een hoogtepunt toen ik deze auto gedurende een tiental minuten door het Siciliaanse landschap mocht rijden. Het was voor mij de eerste keer dat ik achter het stuur van dit type Citroën zat; ik vraag me nog steeds af waarom ik dat niet eerder heb gedaan, want het was een hemels genot. Mijn ervaring met oude Citroëns is uitsluitend gebaseerd op de DS die ik nu alweer 18 jaar rijd, maar Geerten's CX bleek alle voordelen te bieden van mijn eigen Godin - uitstekende wegligging en vering, fantastisch design - maar niet de nadelen. Vooral het zitcomfort en, meer nog, het gebrek aan lawaai in de auto vond ik een openbaring. Daarbij kwam natuurlijk dat ik met volle teugen genoot van de bijzondere plek waarop ik die minuten zat, achter het stuur waar de schrijver inspiratie opdeed voor vele literaire hoogstandjes.   

Steven Cras

P.S. Net als de uitsnede van de Ziggurat documentaire over De Grachtengordel is het CX filmpje te vinden op de website van stichting Vrienden van de Vorm, bij externe links/video.               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten