zondag 17 juni 2012

REISEBILDER
1. DE SIGNEERSESSIE IN NOTO


Op verzoek van de redactie van dit blog zal ik de komende weken een paar foto’s publiceren van het bezoek, in februari van dit jaar, van het bestuur van stichting Vrienden van de Vorm aan Geerten Meijsing. 

Deze eerste foto is genomen in de Siciliaanse stad Noto, op vrijdagmiddag 3 februari 2012, voor Trattoria del Crocifisso van chefkok Marco Baglieri. We zien Geerten Meijsing in gezelschap van, v.l.n.r., Taco de Kort, secretaris van de stichting, en Thomas van Grafhorst, voorzitter van de stichting.

Ik vind dit een bijzondere foto, vooral vanwege de lichaamshouding en gezichtsexpressie van de drie mannen, die op deze foto iets hebben van volwassen schavuiten. Thomas, geheel rechts, lijkt het meest opgewekt, maar hij draagt dan ook de grote envelop met daarin een veertigtal exemplaren van de Zendbrief aan de Vrienden van de Vorm, die de schrijver zojuist heeft gesigneerd.

Het signeren van de Zendbrief was het enige officiële programmapunt tijdens het bezoek aan de schrijver ; de rest was louter een zeer aangenaam samenzijn. Net als bij voorgaande signeersessies nam ook deze keer het signeren en nummeren vrij veel tijd in beslag. Dit komt omdat Meijsing deze taak heel serieus neemt : hij wil er echt iets moois van maken, door gebruik van de juiste pen, de juiste inkt - dit maal had hij een kleur uitgezocht die naadloos paste bij het Ionisch blauw van de omslag van het boekje - en, in voorkomend geval, de juiste stempel. Het is alles bij elkaar geen sinecure: voorkomen moet worden dat de natte inkt vlekken oplevert, en ook het nummeren van de boekjes vergt veel zorg en aandacht : één kleine onoplettendheid kan de hele reeks ontregelen. Dit laatste gevaar lag zeker op de loer tijdens deze signeersessie in Noto, waar we nog lang zaten na te genieten van de heerlijke met Nero d’Avola besprenkelde lunch.

Teneinde de schrijver niet teveel te belasten hadden we het signeren van de Zendbrief opgedeeld in twee delen : alle gewone boekjes voor de vrienden werden ’s middags in Noto gesigneerd, terwijl de luxe boekjes voor de gouden vrienden ’s avonds in Syracuse werden gesigneerd, ten huize van de schrijver. Het impressum van de Zendbrief laat weliswaar verstaan dat alle boekjes in Syracuse zijn gesigneerd, maar omdat Noto in de Provincia di Siracusa ligt, heb ik er vertrouwen in dat we de waarheid hierdoor géén geweld hebben aangedaan.

Steven Cras 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten