dinsdag 21 september 2010

Onbetrouwbaar


Wim Zaal in Elseviers Magazine, 4 december 1982, over Werkbrieven 1968-1981 van Joyce & Co: “de werkbrieven zijn nogal vaag, zo niet onbetrouwbaar. Zo klaagt Verpoorten op 9 december 1975 dat er wekenlang geen enkel contact is geweest, maar verderop in het boek zie je een foto van alle firmanten bijeen, slechts drie dagen vóór die brief genomen”. En inderdaad, op de veertiende pagina van het eerste fotokatern staat een foto van de drie firmanten in rokkostuum met als datum “6 december 1975”.

Die datum is aanwijsbaar fout: de foto is afkomstig uit een serie, genomen tijdens de oprichtingsbijeenkomst van het Bob Evers Genootschap. Hierboven een andere foto uit deze serie, met v.l.n.r. Geerten Meijsing, Kees Snel, Peter Muller, Frans Verpoorten en Coen van der Linden. Over die oprichtingsbijeenkomst een andere keer. Mijn punt: niet de werkbrieven zijn onbetrouwbaar, maar hier en daar wel de dateringen bij de foto’s.

Nog een voorbeeld, de foto op de vijftiende pagina van het eerste fotokatern: Geerten Meijsing en Frans Verpoorten tijdens een partij schaak, met als datering “zomer 1976”. Deze foto stond echter al in 1973 afgedrukt in het nummer van Raster met een voorpublicatie uit Erwin. Onderschrift daar: “Twee firmanten van Joyce & Co.: Geerten Meijsing (l.) en Frans Verpoorten (r.), (foto: Frans Verpoorten jr.)”. Wellicht kan Frans Verpoorten uitkomst verschaffen over de juiste datering van de foto.

Jack van der Weide

Geen opmerkingen:

Een reactie posten