donderdag 16 september 2010

Duitse haringsalade

Benodigdheden:

een paar aardappelen, vastkokend
een paar eieren
twee goudreinetten
een grote ui
een paar gekookte bietjes
twee zure bommen
zure haring
olie, azijn, mosterd, peper, kappertjes
een geladen pistool

Bereiding:

Aardappelen koken in de schil. De eieren hard koken.
De goudreinetten en een grote ui schillen en in dobbelsteentjes snijden.
Van de gekookte bietjes de buitenste rand afschillen, dan eveneens in dobbelsteentjes snijden, even groot als de appels en ui. De twee grote zure bommen en de zure haring op dezelfde wijze in dobbelsteentjes snijden.

Van het eiwater een warme bouillon maken: olie, azijn, mosterd en peper toevoegen. Het water van de aardappelen afgieten, dan de schillen ervan af trekken. Eieren schrikken, pellen en doormidden snijden. De dooiers verkruimelen boven de aanmaaksaus, het wit en de aardappelen in dobbelsteentjes snijden.

Ui, ei, aardappelen, appelen, bieten, augurken en haring door elkaar mengen, kappertjes toevoegen. Ten slotte de saus er overheen gieten.

Het pistool terugleggen in de lade.

(Ontleend aan Erwin, p. 281-284)

2 opmerkingen:

  1. Voor de Vlaming : een zure bom is een zoetzure augurk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja (:Italiaans: 'gia') daar heb je weer die arrogantie van die Amsterdammers, die denken dat de wereld buiten Mokum ('Damsko') ophoudt... Excuses...

    Jan-Paul

    BeantwoordenVerwijderen