donderdag 9 september 2010

De Vrienden van de Vorm

Op de dag af een maand geleden is Geerten Meijsing 60 jaar geworden. Onder aanvoering van Thomas van Grafhorst en Taco de Kort heeft een kleine groep sympathisanten zich beijverd Meijsings 60e verjaardag op bijzondere wijze luister bij te zetten. Dat heeft geresulteerd in de oprichting van een Genootschap, de Vrienden van de Vorm geheten. De eerste bijeenkomst vond plaats op 8 augustus j.l. in Woubrugge, in de tuin van mede-initiatiefnemer Jan Keijser.

Wat beoogt het Genootschap?
Het Genootschap staan twee zaken ten doel: enerzijds wil het de belangstelling voor het werk van Geerten Meijsing vergroten, anderzijds wil het de schrijver financiële ondersteuning bieden, ondersteuning die onontbeerlijk is nu het Nederlands Letterenfonds in merkwaardige bezuinigingsdrift zijn beurs heeft stopgezet.
Taco de Kort: ‘Wij willen dat Meijsing kan blijven bouwen aan zijn grootse oeuvre.’

Van Meijsing staat een aantal boeken reeds flink in de steigers: de romans Anderzijds, Gissing Rip, Wellevingskunst of De Verdronken Broeders van het Lago di Massaciùccoli, het brievenboek Tragische heldinnen en de verhalenbundel Valse liefde. Het is de bedoeling dat deze titels de komende jaren bij Meijsings nieuwe uitgever Athenæum zullen verschijnen.

Welk plan hebben de leden van de Vrienden van de Vorm opgesteld?
De Kort: ‘Wij kopen de manuscripten van Geerten Meijsing successievelijk op. De door ons verworven manuscripten brengen wij onder in een stichting. Zodoende zijn ze voor het nageslacht veiliggesteld. Het is een binnen de Nederlandse letteren unieke constructie.’

Daarnaast gaat het Genootschap jaarlijks een bibliofiele uitgave van een ongepubliceerde tekst van Meijsing uitgeven; deze zal uitsluitend aan de leden te koop worden aangeboden.

Het Genootschap heeft de 60e verjaardag van Meijsing gevierd met een bijzondere uitgave: de publicatie van het verhaal Erwins wake in boekvorm. Erwins wake is het laatste verhaal dat Meijsing onder het pseudoniem Joyce & Co. heeft geschreven.
Thomas van Grafhorst: ‘Meijsing beschrijft hier op onnavolgbare wijze de pijn die hij voelt bij het ten grave dragen van de figuur Erwin alsmede de schoonheid die hoort bij droefenis.’
Deze buitengewoon fraaie uitgave, verzorgd door Martien Frijns en door Frans den Breejen in halflinnen gebonden, verscheen in een gelimiteerde oplage van 30 exemplaren die door de auteur werden genummerd en gesigneerd.

Mocht u belangstelling hebben om toe te treden tot het Genootschap, stuurt u dan een berichtje naar de moderatoren van Armas y Letras, dan zullen wij het onverwijld doorsturen naar het secretariaat van de Vrienden van de Vorm.

1 opmerking:

  1. ONLANGS GAF IK MET GEERTEN MEIJSING DE EDITIE 'PA-CT A19 UIT
    OVER DE SUPERSTRADA VAN PALERMO NAAR CATANIA, IN EEN HANDGEMAAKTE HOUTEN DOOS MET GLAZEN SCHUIFDEKSEL BEVINDEN ZICH: 8 PAGINA'S ORIGINEEL HANDSCHRIFT VAN GEERTEN MEIJSING, EEN FROTTAGE VAN ZIJN HAND VAN DE A 19, VAN WILLEM SNITKER: 5 ETSEN OP PROIETTI (BEVAGNA) HANDGESCHEPT PAPIER, EEN ORIGINELE TEKENING EN AANKONDIGINGSKAART VAN DE EXPOSITIE IN DE BLEEKER GALERIE. OPLAGE 35. NOG CA 15 EXEMPLAREN BESCHIKBAAR. WWW.DEBLEEKER.NL

    BeantwoordenVerwijderen