donderdag 9 februari 2012

Zendbrief aan de Vrienden van de Vorm verschenen


Geerten Meijsing signeert te Syracuse 
onder toeziend oog van Taco de Kort, 
secretaris van de stichting, de Zendbrief 
voor de Vrienden van de Vorm.
Afgelopen weekend heeft het bestuur van stichting Vrienden van de Vorm een bezoek gebracht aan Geerten Meijsing in Syracuse. Bij die gelegenheid heeft de schrijver een vijftigtal exemplaren gesigneerd van de Zendbrief aan de Vrienden van de Vorm. Dit boekje, met Ionisch blauwe kaft, is in eigen beheer uitgegeven door stichting Vrienden van de Vorm; de tekst is gezet door Illusions Perdues te Haarlem. Op zaterdag 4 februari jl heeft het bestuur de boekjes vanuit het Ufficio Postale Centrale van Ortigia verstuurd naar alle vrienden en gouden vrienden van de stichting, als dank voor hun steun in 2011.

In de Zendbrief beschrijft een niet nader genoemde auteur o.a. het leven in Syracuse:

"Mijn eerste indrukken na aankomst bestonden uit instemming en bijval. Bijval voor wat daar het Goede Leven wordt genoemd, een vormeloos leven vol banketten van de Italiaanse  Grieken en de Syracusanen, die twee keer per dag uitgebreid warm eten, en nooit zitten ze verlegen om een partner voor de middag of de nacht. De mensen hier lijken op straat te leven, tot aan de dageraad: volwassen mannen, knapen in de bloei van hun jeugd, zelfs jonge vrouwen en evenmin voor de vorm terughoudende meisjes. Het is hier altijd feest, vanaf het moment dat de zon ondergaat, en het ene feest lijkt ’s anderendaags in het volgende over te gaan, waarbij de koppige wijn vrijuit vloeit, ook als er niet gegeten wordt, en de mensen lijken zonder uitzondering gelukkig met deze vorm van wat zij het Goede Leven noemen, schaars gekleed zonder hun schoonheid aan het oog te onttrekken, behalve wanneer ze zich afzonderen om hun roes uit te slapen, nooit zonder gezelschap van een knaap, een jong meisje of een gretig vrouwmens, vaak meer dan een tegelijk, in immer weerkerende en onverzadelijke combinaties van de meest exotische Phrygische standjes."

Voor nieuwe vrienden en gouden vrienden zijn nog een paar exemplaren van de Zendbrief aan de Vrienden van de Vorm beschikbaar. Informatie via info@vriendenvandevorm.eu

Het bestuur van de stichting Vrienden van de Vorm,  

Thomas van Grafhorst / Taco de Kort / Steven Cras

2 opmerkingen:

  1. Geacht bestuur,

    Als vriend ontving ik vanochtend met de post dit prachtige kleine boek, onwaarschijnlijk fraai vormgegeven en met een geweldige platonische brief als inhoud. Ik ben erg onder de indruk van het geheel (ook het 'Ionisch' blauw van het omslag, wat een prachtige kleur) en complimenteer het bestuur met deze fantastische uitgave, een niet te missen deel uit het oeuvre van Meijsing! Meijsing = Plato en Plato = Meijsing. Zeer veel dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geheel mee eens: ik vond dit een prachtuitgaaf, in alle opzichten: wat inhoud maar ook wat vormgeving betreft, en heeft mij opnieuw doen grijpen naar 'de Ongeschreven Leer'. Ik zie uit naar verdere uitgaven van de stichting.

    BeantwoordenVerwijderen