zaterdag 10 december 2011

La pietra del paragone

Opera Trionfo toert deze weken door Nederland met voorstellingen van Rossini’s opera La pietra del paragone  (“De toetssteen”).  Van deze productie, die uitstekende recensies heeft gekregen, zijn binnenkort nog voorstellingen te zien in Haarlem (zondag 11 december), in Amersfoort (woensdag 14 december) en in Groningen (vrijdag 16 december), zie hier.
Geerten Meijsing, een Rossini kenner bij uitstek - hij vertaalde ook Rossini's biografie van Frédéric Vitoux - schreef speciaal voor Opera Trionfo de programmatoelichting.  Het is een prikkelend stuk, duidelijk geschreven door een enthousiaste liefhebber van Rossini's werken:
“Even onbegrijpelijk is het dat La pietra del paragone een ietwat ondergeschoven kindje is gebleken voor het nageslacht: het werk wordt weinig uitgevoerd en behoort niet tot het grote repertoire. En toch was het uitzinnig succes van die eerste opvoeringen terecht: we hebben hier te maken met een volwaardige, ik zou bijna zeggen rijpe Rossini, met alle kwaliteiten die daarbij horen, geestig, uitbundig, sprankelend, van een soms halsbrekende snelheid, wervelend en sexy. Omdat het laatste woord misschien niet past bij de plechtige atmosfeer waarmee de opera altijd omringd wordt, voeg ik daar aan toe swingend. Jawel, Rossini swingt! Zijn melodieën en ensembles brengen de toeschouwer en luisteraar in beweging; het is onmogelijk je niet te laten meeslepen.”

De programmatoelichting is zeer goed ontvangen en heeft veel extra belangstelling gewekt voor de voorstellingen van Opera Trionfo.  Hiervan getuigt bijvoorbeeld het interview dat Geerten Meijsing onlangs gaf voor Radio 4, en dat in Quicktime kan worden herbeluisterd via de website van de stichting Vrienden van de Vorm.
Op verzoek van het bestuur van de stichting heeft Geerten Meijsing een aantal programmaboekjes gesigneerd.  Alle Gouden Vrienden van de stichting hebben zo’n gesigneerd boekje inmiddels toegezonden gekregen.  Voor nieuwe Gouden Vrienden is nog een aantal exemplaren beschikbaar.  U kunt zich hier aanmelden.


Het bestuur van de stichting,
Thomas van Grafhorst / Taco de Kort / Steven Cras

1 opmerking:

  1. Aangespoord door dit blog vanmiddag met veel genoegen de voorstelling La Pietra del Paragone in Haarlem bijgewoond. Met het door Geerten Meijsing gesigneerd programmaboekje in mijn binnenzak! Bestuur van de Stichting, dank voor dit initiatief.

    BeantwoordenVerwijderen