woensdag 2 november 2011

HUYSMANS

 
Eind jaren zeventig werkten Geerten Meijsing en Kees Snel aan de vertaling van Là-bas van Huysmans. De vertaling zelf zou pas in 1990 verschijnen, maar al in 1979 traden Meijsing en Snel op in een documentaire over Huysmans van regisseur Jonne Severijn, ‘J.K. Huysmans: Decadent tussen duivel en God’. Sinds kort is het mogelijk een kopie van de documentaire na te bestellen via de website van Het archief van beeld en geluid. Zelf heb ik dit enkele maanden geleden gedaan en de bestelling kostte toen enige moeite, in verband met toestemming die gevraagd moest worden aan de rechthebbenden. Na een paar weken had ik het schijfje toch in huis en werd het wachten ruimschoots beloond: Meijsing en Snel komen uitgebreid aan het woord, gezeten achter een met boeken en schrijfmateriaal bezaaide tafel in Teylers (cf. de foto op de achterflap van Werkbrieven 1968-1981) en wandelend op locatie in Frankrijk. Gaat dat zien!


Jack van der Weide


3 opmerkingen:

  1. De documentaire (uitgezonden in het programma 'Beeldspraak') is niet alleen bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te bestellen, maar ook in de zogeheten MediaExperience van Beeld en Geluid in Hilversum te bekijken (wel eerst een entreekaartje kopen). Daar zijn ook andere televisieuitzendingen te zien waarin Meijsing figureert. Zoals het tweede deel van 'Hartfilm' een serie documentaires met verhalen rond het menselijke hart uit 2004 , Meijsing bij 'Barend en Witteman' over zijn zelfmoordpoging in 1998 en het weinig succesvolle stukje dat de familie Meijsing op het Boekenbal van 1984 opvoerde. En de AKO Literatuurprijsuitreiking uit 1988 natuurlijk.
    Dit is geen reclamepraatje voor Beeld en Geluid, maar tot voor kort werkte ik daar, waarbij ik een aantal van deze programma’s bewust heb ontsloten voor de bezoekers van het instituut. Dus inderdaad, gaat dat zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi om te zien hoe die bekende foto van het tweetal verandert in bewegende en sprekende kleurenbeelden...
    (Ha Sebastiaan, dus je bent nog altijd geinteresseerd in deze schrijver, naar wiens werk ik ooit door jouw enthousiasme nieuwsgierig raakte? Het lukt me niet om je emailadres boven water te googlen, daarom maar even deze openbare groet uit Amsterdam!)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En ik ben zo vrij om dit Huysmansgerelateerde stukje hier te linken: http://rond1900.nl/?p=17230

    BeantwoordenVerwijderen